Persikan

ett vård – och omsorgsboende med persisk inriktning

Persikan - logotyp

Play klicka här för att se film från Persikans lokalerTitta runt! Ta en tur genom några av rummen och utrymmena på Persikan. (Filmen öppnas i ett separat fönster)

 

 

 

 

 

 

 

 

SVT:s program Fråga Doktorn sände 2012 ett reportage från Persikan och här kan du se hela inslaget. Klicka på filmen här nedan för att titta:

Persikan är ett persiskt boende för dig som längtar hem på gamla dagar. Det finns många iranier som efterfrågar ett tryggt vård- och omsorgsboende med persisk inriktning och det är precis vad vi vill erbjuda med vård – och omsorgsboendet, Persikan.

På Persikan nöjer vi oss inte med att bara tala persiska. När du kommer till Persikan vill vi skapa en känsla av att komma ”hem till Iran”. Med hjälp av möbler, mattor, dofter, tavlor och saker som påminner om hemlandet har vi utrustat de gemensamma utrymmena. Den egna bostaden inreder du själv efter tycke och smak.

Vi har mindre sittgrupper för tedrickarna och det finns möjlighet att röka vattenpipa. Vi har de klassiska sällskapsspelen, persiska TV-kanaler, persisk radio och persisk musik.
Här på Persikan visar vi respekt och hänsyn för den annorlunda syn på könsroller som finns i den persiska kulturen. För äldre personer med muslimsk bakgrund kan det vara viktigt att bli vårdad och bemött av någon av samma kön.

Familjen är viktig. När du flyttar till Persikan är vi i första hand ett komplement till din familj. Vi tar inte över utan låter dina närstående även i fortsättningen ta ansvar, känna sig välkomna och vara delaktiga i omvårdnaden i den utsträckning de önskar och orkar.
Vi serverar hemlagad persisk mat varje dag som vi planerar och tillreder tillsammans i våningsköket. Eftersom många bott länge i Sverige serverar vi även svenska maträtter om de boende efterfrågar det.

Varje dag har vi en fast tid då vi över en kopp te och ett dignande fruktfat diskuterar nyheter. Vi ordnar föreläsningar och underhållning på det egna språket flera gånger i veckan. Många av kvinnorna kanske vill vara med i köket och laga den persiska maten och det välkomnar vi. Tillsammans rör vi i grytorna och provsmakar maten som kokar i timmar.

Självklart erbjuder vi även vanliga aktiviteter som du kan välja att delta i efter ork och förmåga. Det kan vara att promenera i närområdet, att sjunga, gymnastik, frågesport, besöka moskén, poesiafton, fredagsbön etc.
Vi uppmärksammar persiska högtider och traditioner.

Vi som ansvarar för Persikan vill  hälsa dig välkommen och hoppas att du ska trivas hos oss!

Kontaktuppgifter – Persikan

Elinsborgsbacken 5
163 64 Spånga

Telefon: 08 – 58 00 47 50

Shahram Roshanghias
Verksamhetschef
telefon (dagtid vardagar): 08 – 580 047 10
e-post: shahram@kavatvard.se

Justine Andersson
Administration
telefon (dagtid vardagar): 08 – 580 047 11
e-post: justine.andersson@kavatvard.se

Sjuksköterska
telefon (dagtid måndag – söndag): 08 – 580 047 68

Bottenvåningen, Femman:08 – 580 047 80
Våning 1 Bejtona: 08 – 580 047 85
Våning 2 Persikan: 08 – 580 047 90
Våning 3 Persikan: 08 – 580 047 60
Våning 4 Persikan: 08 – 580 047 64