Nouruz (nyår), på Persikan

Nyår, Newroz, mat firande på Persikan & Bejtona.
På Persikan i Akalla, bor äldre med rötter i Iran. Vi har därmed förmånen att få fira nouruz (nyår) på det sätt som perser och många andra folkslag i Mellanöstern gör!

Nouruz, en stor och viktig högtid

Kärt barn har många namn och stavas lite olika beroende på vem du frågar. Gemensamt är däremot ordets betydelse ”ny dag” och att den infaller vid vårdagsjämning. Nouruz är en högtid som firas över hela världen och har sin bakgrund flera tusen år tillbaka i tiden. Nyårsfirandet symboliserar att ett nytt kalenderår börjar och att man välkomnar våren och solens återkomst. 

Ett nyår med traditioner

Dagen innan högtiden dukas det ofta upp ett bord med  ”Haft sin”, vilket på persiska betyder sju saker som börjar på ”S”
  • Senjed – en sorts söta stenfrukter
  • Somâq – en krydda
  • Sabze – en bricka med olika groddar
  • Sib – ett rött äpple för hälsa och skönhet
  • Samanu – memma från vetegroddar
  • Sir – vitlök, för hälsa
  • Serkeh – vinäger, för omvandling

På nyårsdagen äter man ofta fisk med ris som har blandats med dill, persilja och färsk vitlök så att riset blir grönt. På Kavat Vård firar vi självklart nyår i enighet med de traditioner som råder. Vi välkomnar vårens och solens ankomst med god mat, många skratt och ser med fram emot ljusare tider.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta.