Vanliga frågor och svar

Här finner du svar på några av de vanligaste frågorna om Kavat Vårds verksamhet, våra äldreboenden samt den äldreomsorg vi bedriver.

Vi är ett vård- och omsorgsföretag som erbjuder högkvalitativ heldygnsomsorg i form av äldreboenden. Vi är noga med att vi finns till för de som bor hos oss och inte tvärtom. Vi tycker det är viktigt att de äldre får välja – både var de vill bo och vad som händer och sker i vardagen där de bor.

Vi döpte vårt företag efter sagan om Kajsa Kavat. Den lilla flickan Kajsa, som när mormor bryter benet tar saken i egna händer, och ställer sig själv på torget och säljer mormors polkagrisar. Precis som sagans Kajsa Kavat, älskar vi ”mormor” och hittar lösningar på alla möjliga problem för att våra boende ska trivas och ha ett värdigt liv.

Kavat Vårds äldreboenden finns i Stockholmsområdet.

I dagsläget är det tre personer som äger Kavat Vård. Det är Helena Rådberg som är Vice VD och ekonomichef. Det är Lars Brune som är leg läkare och det är Annika von Axelsson som också hon är vice VD. Vi har således inte ett stort bolag bakom oss utan vi jobbar i det lilla med de äldres bästa för ögonen. Våra ägares fokus är att de vill vara med och utveckla den bästa tänkbara äldreomsorgen.

Kavat Vårds huvudfokus är alltid våra boende. Vi är pålitliga – vi håller vad vi lovar. Vi är nyfikna – vi vill lära känna alla som bor hos för att du själv ska kunna fortsätta bestämma över hur du vill leva ditt liv. Vi tycker också att vi är modiga – vi gillar att utmana oss själva för att hitta lösningar. Vi säger inte nej utan försöker hitta lösningar.

Äldreomsorg granskas, med rätta, väldigt noga. Vi har både externa och interna kvalitetskontroller. För att nämna några så genomför kommunen granskningar, vi har granskningar av Vårdhygien, Apoteket och Miljö- och hälsa. Utöver det gör vi regelbundna egenkontroller. 

Vi är också Kvalitetsdeklarerade enligt Vårdföretagarna. Fråga oss gärna om det är något du funderar över.

Du ansöker om en plats på ett äldreboende hos kommunen. Det är en biståndshandläggare som hanterar ditt ärende. För att beviljas en subventionerad plats gör handläggaren en bedömning av dina omvårdnadsbehov. Det handlar ibland om kroppslig problematik eller att man exempelvis har fått en demenssjukdom.

I vissa kommuner har man kundval. Det innebär att den äldre själv får ha önskemål om var man vill flytta. Då ska man framföra det till sin biståndshandläggare. Hos oss på Kavat Vård får man alltid göra besök – fysiskt eller digitalt – innan man flyttar in så man ska känna att det är ett boende som är rätt för just dig.

En av kommunen beviljad plats på ett äldreboende är alltid subventionerad. Det kostar lika mycket oavsett om du väljer ett kommunalt boende eller ett privat boende. Du betalar en omsorgsavgift, hyra och måltider. Hyran kan skilja sig åt mellan boenden.

För att få ett exakt pris för att bo hos oss, kontakta verksamhetschef på det boende du är intresserad av. Det finns ett högkostnadsskydd för äldreomsorg i form av en maxtaxa. Det är det månadsbelopp man som mest betalar, oavsett vad man har i pension eller tillgångar. Har man låg pension finns också ett minimibelopp som du ska ha kvar efter att du betalat avgifterna för äldreomsorgen.

Basen i verksamheterna är utbildade undersköterskor, som finns på plats dygnet runt. Till detta har vi sjuksköterskor som bedömer hälsotillstånd, vidtar lämpliga åtgärder och kallar på läkare när det så behövs. Skulle en sjuksköterska behövas nattetid, tillkallas en nattpatrull. Vi har även arbetsterapeuter fysioterapeuter och sjukgymnaster som ansvarar för rehabiliteringsinsatser. De finns på plats fasta dagar varje vecka. 

På varje boende finns också en verksamhetschef samt en biträdande verksamhetschef alternativt en bemanningsansvarig administratör. Verksamhetschefen måste få ett personligt tillstånd från IVO, vilket bland annat kräver lämplig högskoleutbildning och erfarenhet av arbete i ledande befattning inom äldreomsorgen.

En namngiven läkare besöker varje boende på fasta dagar på uppdrag av Region Stockholm (fd. landstinget). Om läkare behövs vid annan tidpunkt, kan sjuksköterska tillkalla en sådan dygnet runt.

Om värdeorden modig, nyfiken och pålitlig stämmer in på dig så tycker vi att du ska titta på vår webbplats om vi har en tjänst som du är intresserad av och har kompetensen för. Om det inte finns någon lämplig tjänst för dig just nu går det även bra att skicka en spontanansökan. 

För att bedriva privat äldreomsorg krävs enligt Socialtjänstlagen tillståndsplikt. Tillståndsprövningen görs av IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Vi har sökt och blivit beviljade tillstånd för samtliga våra äldreboenden.

Information om vilka som finns i Kavat Vårds ledning hittar du här på webbsidan. Det finns även kontaktuppgifter till alla i ledningen. Vi vill vara så transparenta vi kan och det går bra att kontakta oss.

Här på webbsidan finns kontaktuppgifter till alla verksamhetschefer på våra boenden. Kontakta gärna oss. Vi vill vara tillgängliga och uppmuntrar den som behöver att kontakta oss.

Ja, det är det bästa sättet att få veta hur det är på ett äldreboende. Vi har börjat göra intervjuer med våra boenden och fånga det på film ibland (om man vill). Titta gärna in här på webben under fliken ”berättelser”. 

Ja, det är ett bra sätt att fråga en som redan arbetar på en arbetsplats, hur det verkligen är. Vi har börjat lägga upp medarbetarhistorier på vår webbplats. Titta gärna in här på webben under fliken ”berättelser”. 

Hos oss kan man både göra fysiska och digitala besök. Hör av dig till verksamhetschefen för det boende du är intresserad av så hittar vi det sätt som passar dig och situationen bäst. Kontaktinformation till alla verksamhetschefer hittar du här.

Just nu bjuder Kavat Vård på flytten för den som ska flytta till något av våra äldreboenden. Det betyder att vi hämtar de tillhörigheter som ska till din nya lägenhet och ställer i ordning allt på det sätt som du önskar. Till exempel hänger upp gardiner och sätter upp tavlor.

Kavat Vård har vidtagit en lång rad åtgärder för att begränsa risken för att de boende ska drabbas av smitta. Vi har väl inarbetade arbetssätt för att förhindra smittspridning, kompetenta och engagerade medarbetare och gott om skyddsutrustning. 
Känner man oro över coronavisuset men är i behov av vård och omsorg dygnet runt, tycker vi absolut att man ska kontakta biståndshandläggare i kommunen och verksamhetschefen på det boende man är intresserad av. Vi är alltid ärliga och berättar om eventuell förekomst av covid-19.

Läs gärna mer om hur Kavat Vård arbetar i den pågående pandemin här.
Kontaktinformation till alla verksamhetschefer hittar du här.

Finner du inte svar på dina frågor?

Om du inte hittar ett svar på din fråga, efter att du läst nedan, kan du alltid kontakta respektive verksamhetschef (kontaktuppgifter hittar du här) alternativt maila din fråga till info@kavatvard.se

Läs mer om CovidClean här >>

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta.